Po co kupować, jak można uruchomić własne ręce? Może będzie mniej doskonałe, ale zrobione z sercem...

sobota, 25 sierpnia 2012

Tort

Tym razem nie do końca recykling, ale... małe koszty przyjemnosci ;)

Nauczyłam się, że nie ważna jest cena, a pamięć... Stąd, gdy usłyszałam, że chrześniaczka męża nie wyprawia hucznej 18-tki, postanowiłam zrobić dla niej choć domowy torcik i zawieźć w ramach niespodzianki.
Torcik głównie z tego co było w domu, bo to "gorszy" miesiąc :)
Biszkopt kupny (w naszym piekarniku z nieszczelnymi drzwiczkami by się nie udał), ale kremy - na trzech warstwach śmietanka kremówka połączona z galaretkami (połowa wody z przepisu) - agrestową, truskawkową  (na wierzchu z odrobiną dżemu jagodowego) oraz budyń też z łyżką żelatyny, na wierzchu do ozdoby groszki czekoladowe i małe beziki zamiast ozdób ze szprycy...
Biszkopt nasączony herbatką owocową, można wodą z cytryną i cukrem. Nie za słodki, żadnych ulepszaczy, olejków aromatycznych - ot, po domowemu.
Świeczki też w domu były, bo na ogół się kupuje na różne urodzinki, a potem i tak wtyka te małe w liczbie lat :)

Koszty? Tyle co za:
- biszkopt trójwarstwowy ok 7-9 zł

Reszta z tego co znalezione w domu:
- litr kremówki ok 11 zł (gdyby nie było, zrobiłabym tylko budyniowe masy)
- dwie galaretki, żelatyna, budyń plus mleko do budyniu - razem ok 7 zł - można samemu zrobić budyń z mleka i mąki ziemniaczanej, tak samo galaretki z soków i żelatyny
- słodycze do ozdoby - ok 5 zł
Razem około 32 zł jeśli kupować wszystko...

W sklepie torcik o połowę mniejszy kosztuje ok 35 zł. I czasem czuć za bardzo aromaty...


Na zdjęciach tuż przed wyjazdem.



3 komentarze:

  1. No faktycznie:) Zrobiłaś torcik tanim kosztem, a wygląda profesjonalnie i bardzo smakowicie. Ja sama takowego nie podejmę się stworzyć, bo tortów nie lubię. Ale podam dalej przepis.Mareczka siostra zamawia czasem torty w cukierni i bardzo słono za nie płaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik fantastyczny i naprawde pysznie wyglada i na pewno o niebo lepiej, niz sklepowy :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik wygląda pięknie i pewnie jest równie smaczny! Robię/piekę torty 3 razy w roku, te kupne nie znajdują amatorów. Też mam zamiar się pochwalić, tylko wciąż czasu brakuje :/

    OdpowiedzUsuń